Hokkenbezoek Ter Apel 2009

Hokkenbezoek 21 juni 2009

Het is zaterdag 27 juni 2009 als tegen 08.30 uur een aantal leden van Nut en Sport zich verzamelen bij de familie Deuzeman aan de 1e Blokweg te Vroomshoop. Doel van deze dag is een hokkenbezoek bij een aantal leden van de kleindierenvereniging Sport en Vriendschap in Ter Apel en zoals later bleek de verre omstreken. Deelnemers deze dag zijn Dick Molenkamp, Harry Hoevink, Albert en Herman Dubbink, Johan, Femke en Jelmer Albada, Benno Vos, Piet Freke, Jan Deuzeman en uw verslaggever Roelof Geerligs. Tegen 08.40 uur gaat het gezelschap met drie auto’s richting Ter Apel alwaar wij precies op de afgesproken tijd omstreeks 09.40 uur aankomen. Volgens Piet Paulusma van SBS 6 beloofd het een mooie, wat broeierige, dag te worden en gelijk heeft hij gekregen

Aangekomen bij café de Ketting in Ter Apel worden wij al opgewacht door een zware delegatie van de vereniging namelijk door de voorzitter Gerbe van der Veen, de 2e voorzitter Annette de Vries-Robben, de penningmeester Mans Onrust en de 2e penningmeester Jan Schokkenbroek. Na het gebruik van de koffie met een lekkere plak cake worden de plannen van deze dag bekend gemaakt. Er staan minimaal 6 bezoeken op het programma.

Fam Beekman.

Als eerste gaan wij naar de familie Beekman in Ter Apel. Klaas Beekman, 78 jaar jong, is al 55 jaar lid van de vereniging en heeft zijn leven lang Shabo’s gefokt. Hij heeft ze dan ook in diverse kleurslagen en in vele hokken. Zelden zoveel Shabo’s in zoveel kleurslagen bij elkaar gezien. Klaas maakte vandaag gelijk gebruik van de kennis van onze keurmeester Johan om van hem nog wat advies in te winnen. Naast de kippen heeft de familie Beekman ook een aantal fraaie hondjes en een mooie bloementuin achter het huis. Voor de woning wordt de hobby van Klaas al duidelijk gemaakt door een fraai beschilderd bord met daarop een witte Shabo.

Tegen 10.50 uur vervolgens wij onze reis nadat de fam Beekman bedankt worden voor ons bezoek.Fam. Onrust.

Wij vervolgens onze weg richting Valthermond. Daar aan het Zuiderdiep 449 komen wij bij het “”optrekje”” van Mans en Rina Onrust. Hier kijken wij de ogen bijna uit onze oogkassen vanwege de verscheidenheid aan dieren. Natuurlijk ging het ons om de Braha’s kleurslagen Zwart en Columbia Zilverpatrijs. De dieren lopen hier fraai in de weide en hebben een schitterend nachtverblijf. Maar om bij de dieren te komen passeren wij eerst een schildpad, een stel Diamantduifjes die later mee gaan richting 1e Blokweg, een fraaie volière, nog een volière en een vijver alsmede de hond. In de woning treffen wij nog een paar schildpaden aan en als laatste twee wurgslangen. Een van de wurgslangen wordt al snel in de handen van Harry gedrukt maar het beestje blijft erg rustig en maakt geen aanstalt om zijn naam waar te maken. Ook de karakteristieke woning, gebouwd rond 1900 wordt bewonderend bekeken.Fam. de Vries

Na al deze dieren bewonderd te hebben verlaten wij tegen 11.45 uur onder dankzegging aan de fam Onrust Valtermond en gaan op weg naar de konijnenstal van Annette de Vries in Nieuw Weerdinge. Hier zijn wij twee jaar geleden ook geweest. Er is binnen deze familie duidelijk een scheiding van hobby’s. Annette de konijnen en de wederhelft de oude tractoren die hij op fraaie wijze reviseert en weer aan de praat probeert te krijgen. Zoals een legergroene tractor uit 1943. Annette heeft haar konijnen van het ras dwerg Rex kleurslag Dalmatie zwart. Zoon Kevin van 8 jaar is jeugdlid en heeft fraaie Sabelpoot krielen en de Antwerpse Baardkriel zwart. De konijnenstal ziet er keurig en overzichtelijk uit. Elk konijn heeft zijn eigen naam en die naam wordt op het hok zichtbaar gemaakt. Piet ziet zijn gelijke in een ram met de zelfde naam en wil dan ook direct “spontaan” met het diertje op de foto. Het bezoek hier loopt tegen 12.30 uur af en wij hebben dan een kleine vertraging opgelopen ten aanzien van het schema.Bardine in’t Veld.

Doel van ons volgende bezoek is aan Bardine in ’t Veld aan de Tramwijk ZZ 84. Zij heeft Zijdehoenders in de kleurslagen wit en zwart alsmede platenbont. Deze laatste kleurslag is nog niet erkend. Hier zullen wij vervolgens ook de lunch gebruiken. Een compliment aan Bardine want zij heeft eea voortreffelijk voorbereid. Naast de soep en broodjes is er een heerlijke salade, koffie fris e.d. Ook Piet laat het zich heerlijk smaken. Wat hij normaal thuis eet weet uw verslaggever natuurlijk niet maar hij laat wel weten dat hem dit lekkerder smaakt dan een baal hooi. De voorzitter van Sport en Vriendschap schrikt kennelijk van de eetgewoontes van Piet dat hem spontaan een hoeveelheid hete soep op de broek valt daar waar wij dat als mannen liever niet hebben. Of er schroeischade dan wel blijvende schade is ontstaan weten wij niet. De voorzitter wilde er liever ook niet over praten. Na het eten wordt Bardine hartelijk bedankt en gaan wij verder op onze ontdekkingsreis door het hoge noorden.Fam ter Horst

Wij komen door verschillende buurtschappen met fraaie namen als Kopstukken, Stadskanaal, Mussel, Horsten, 1e Oomsbergen. Ons doel is de woning van Henk en Jenny ter Horst aan de Borgerweg 50 te Lauderzwarteveen. Na een oprit van ongeveer 200 m ( kijken hier niet op 50 meter) komen wij bij de woning aan. Henk heeft achter en naast en voor de woning fraai gesitueerde hokken die allemaal genummerd zijn. Hij fokt Noordhollandse hoenders kleurslag blauw. Zier er allemaal keurig en verzorgd uit bij Henk. Aan jonge dieren geen gebrek. Een paradijsje in het Gronigerland.
Henk Sandman

Na een bedankje van de voorzitter zetten wij de tocht weer voor. Het kost soms wat zoekwerk om de leden te vinden maar uiteindelijk komen wij bij Henk Sandman aan. Henk is een man op klompen met een warm hart voor de duiven en duiven heeft hij. Heel veel prachtige duiven. Hij geeft zelf aan te stoppen met het tellen als hij de 300 is gepasseerd. Henk heeft o.a. de Steigerkroppers in de kleurslag Isabel wit geband en geel. Henk fokt al 12 jaar met deze diersoorten en experimenteert graag met kleuren. Hij is ook de enige fokker in Nederland van de Oud Duitse Kroppers. Daarnaast zien wij de vele Ekster Kroppers die vedervoetig zijn. In totaal gaan er bij Henk 4 zakken voer per week door en geen wonder dat hij ze koopt met 70 zakken tegelijk. Het bezoek was hier achteraf gezien aan de korte kant om alle moois op je te laten inwerken en om Henk de gelegenheid te geven zijn verhaal te doen. Bijzonder was zijn toevoeging van goudsbloemolie aan het voer. Voor info hierover zie ook het adres:

de groeneluifel.nl Henk succes en bedankt.Fam Siepel.

Tenslotte rijden wij naar de Havenstraat 17 te Onstwedde. Hier woont de familie Siepel. Hier treffen wij vele soorten Hollandse krielen aan. De familie heeft een prachtige tuin met daarin een fraai onderkomen voor de dieren. Het is een ruim, schoon, functioneel, optimaal geventileerd onderkomen. In totaal heeft de familie 13 kleurslagen van deze krielen. Het hok is opgedeeld in diverse ruimtes waarin de dieren goed te bewonderen zijn. Naast de hoenders zijn er diverse soorten duifjes te bewonderen. Schittert van kleur. Hier worden wij getrakteerd op fris of koffie en krijgen diverse hapjes aangeboden om zo te reis naar Vroomshoop weer te kunnen maken. Bedankt voor de goede verzorging.


Het is dan ruim 17.00 uur als wij richting Emmen afreizen. Wij worden door een aantal bestuursleden op de goede weg naar huis begeleid. Al met al kunnen wij terug kijken op een prachtige dag waar vele indrukken opgedaan zijn. Natuurlijk moeten wij de bestuursleden en de leden waar wij zo gastvrij ontvangen zijn van harte bedanken voor hun tijd en de geboden gelegenheid. Hartelijk dank!!!!!!!!!!!!
Het bovenstaande stuk is samengesteld uit aantekeningen gemaakt over de gehele dag en aan de hand van gemaakte foto’s. Uw verslaggever kan niet aansprakelijk gesteld worden voor